CDS Digital - Izrada sajtova, SEO optimizacija, Web i grafički dizajn, Facebook & Google oglašavanje, Email Marketing +381 60 5678-345

Uputstvo za WordPress na srpskom

Uputstvo za WordPress na srpskom
wordpress uputstvo na srpskom

Da biste menjali bilo šta na svom sajtu urađenom u WordPress-u morate najpre pristupiti administratorskom delu sajta. Kada ukucate svoj domen u browseru dobićete takozvani front ili prednji deo sajta.
Administratorskom delu sajta pristupate tako što u browseru ukucate www.svojdomen/wp-admin npr. www.peraperic.com/wp-admin. Kada na svoj domen dodate deo /wp-admin i pritisnete enter dobićete stranu za login na administratorski deo sajta:

U delu za korisničko ime i lozinku unosite one parametre koje ste dobili u e-mail-u od nas nakon završetka sajta. Jako je važno da taj email čuvate, gubitkom tih podataka nećete moći da pristupite ovom delu svog sajta.
Kada ste uneli podatke i kliknuli na dugme “Prijava” sistem će vas ulogovati u administratorski deo sajta. U okviru njega možete vršiti promene koje želite i one će biti vidljive na prednjem tj. front delu vašeg sajta.

1. Promena sadržaja strane i dodavanje nove strane

Ukoliko želite da promenite sadržaj neke od strana na sajtu ili da dodate novu stranu u meniju koji se nalazi sa leve strane kliknudete na opciju „Strane“.


Otvoriće Vam se spisak sa svim stranama koje imate u tom trenutku na svom sajtu.
Ako želite da dodate novu stranu kliknite na dugme “Dodaj novu”.
Ako želite da izmenite neku od strana pronađite je u spisku i kliknite na naslov te strane.
Nakon izbora jedne od ove dve opcije otvoriće vam se deo za promenu strane, on je poptuno istog izgleda i kada želite da dodate novu stranu.


Kao što se vidi na slici imate prostor gde stavljate naslov strane i prostor sa paletom, koja je vrlo slična paleti u Microsoft Word-u, gde dodajete sadržaj strane.
Kada unesete sadržaj i naslov koji želite možete kliknuti na dugme „Pregled“ u meniju sa desne strane kako bi pregledali kako vaša strana izgleda pre nego što je konačno objavite na sajtu. Pregled možete obaviti koliko god želite puta dok niste sasvim zadovoljni izgledom strane.
Ako želite da sačuvate stranu i da nastavite kasnije sa njenom doradom, a da se strana ne pojavi na sajtu možete kliknuti na dugme „Sačuvaj nacrt“. Strana de biti u spisku sa ostalim stranama, ali nede biti vidljiva za posetioce i možete kasnije nastaviti sa radom na njoj.
Kada ste konačno zadovoljni sa izgledom strane možete kliknuti na dugme “Objavi“ stranica de biti sačuvana, ali sada i vidljiva na sajtu. Link ka strani koju ste napravili nalazi se odmah ispod naslova pod nazivom „Permalink“.
Napomena: Ukoliko menjate ved postojeću stranu nećete moći da čuvate nacrt ved imate samo dugme Pregledaj i Objavi.
Detaljniji video o editovanju strane možete pogledati ovde.

2. Dodavanje slike u sadržaj strane

Sem teksta u sadržaj strane možete dodati i slike. Ako želite da dodate sliku kliknite na ikonicu u obliku pravougaonika (prva ikonica sa leve strane) u okviru dela umetni.
Kada kliknete otvoride se prozor za dodavanje slike sa vašeg računara.
Klikom na dugme „Browse“ izaberite sliku sa svog računara koju želite i nakon toga kliknite na dugme „Otpremi“ kako bi slika bila uploadovana tj. postavljena na lokaciju gde je i vaš sajt.
Kada se upload završi slika će se pojaviti zajedno sa svim podacima o njoj. Klikom na dugme „Umetni u članak“ slika će biti dodata u sadržaj vaše strane. Dalje je možete rasporediti gde god želite u okviru teksta.

3. Promena sadržaja članka i dodavanje novog članka

U okviru svog WordPress sajta možete dodavati i članke. Članci su vrlo slični stranama po izgledu i formi, ali se za razliku od strana na njima mogu ostavljati komentari posetilaca sajta i mogu se povezivati sa sličnim člancima na istom sajtu. Članak se najčešće koristi u okviru blogova. Sve članke na vašem sajtu ćete pronadi u okviru dela „Članci“.


Kada kliknete na opciju Članci dobićete deo koji je vrlo sličan onom koji prikazuje sve strane koje imate na sajtu. Kao i kod strana imate opciju da dodate novi članak ili da izmenite ved postojeći. Izborom jedne od ovih mogućnosti dobijate stranu za editovanje članka.


Ubacivanje naslova, sadržaja i slika se ni malo ne razlikuje od one koja je objašnjena u okviru uputstva za dodavanje nove strane. Takođe imate mogućnost da pregledate članak pre nego što ga objavite, da ga sačuvate za kasnije i na kraju da ga objavite kada ste zadovoljni sa njegovim izgledom.
Ono što se ovde razlikuje je to što je neophodno da izaberete kategoriju u kojoj će članak biti. Izbor kategorije ćete uočiti sa desne strane. Naravno uvek možete dodati i neku novu svoju kategoriju.

4. Dodavanje stranice u glavni meni

Ukoliko želite da dodate u glavni meni stranu koju ste napravili to možete učiniti pomoću opcije „Izbornici“ koja se nalazi u okviru menija „Izgled“.
Kada kliknete na opciju „Izbornici“ videćete glavni meni koji smo kreirali pri izradi sajta:

 

Stranu koju ste kreirali ćete naći u meniju sa leve strane, čekirate box pored imena strane i kliknete na dugme „Dodaj u izbornik“. Strana de se pojaviti na desnoj strani i jednostavnim pomeranjem je možete smestiti na željeno mesto ili pak u okviru nekog elementa menija kao što na slici imamo više elemenata u okviru elementa „Proizvodi“.

 
Comments

Odličan tekst, već duže vreme razmišljam da počnem sa učenjem Word Press.